Slecht Slapen

/ Bevorder je nachtrust

Slecht Slapen is rampzalig voor je humeur & gezondheid. Vitaal de dag starten is goud waard.

Vind jij een nacht goed slapen ook zo fijn? Slapen als een roosje, dankzij voetreflex.

Slecht slapen heeft nogal impact op je gezondheid. Wanneer je uitgerust en ontspannen bent, ervaar je meer energie en veerkracht. Goed slapen is belangrijk en werkt door op alle fronten.

Wat houdt jou uit je slaap?

Soms is het moeilijk om te achterhalen wat je uit je slaap houdt. Maar er is goed nieuws, als je eenmaal begrijpt hoe slaap precies werkt, kun je heel veel doen om je slaappatroon te verbeteren.

Vraag jezelf…

  • Houd ik regelmatige tijden aan om wakker te zijn en te slapen?
  • Sta ik, althans een deel van de dag, bloot aan daglicht of volspectrum licht?
  • Als ik mijn dagelijkse training doe, is dat ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds?
  • Neem ik een moment om te ontspannen in een ruimte met gedempt licht voordat ik ga slapen?
  • Is mijn slaapkamer ’s nachts donker?

Vroege vogel of nachtdier?

Of je een vroege vogel of een nachtdier bent, dan nog is daarnaast je circadiaanse ritme van invloed. Dit ritme, ook wel biologische klok genoemd, hangt af van de dag-nacht cyclus van 24 uur en wordt gestuurd door afgifte van melatonine door de epifyse in de hersenen als reactie op de hoeveelheid licht die de ogen opvangen. We worden beïnvloed door daglicht, en hoewel de uitvinding van kunstlicht soms in ons voordeel werkt, kan het ook onze natuurlijke slaappatronen verstoren.

De dag van 24 uur Fasen biologische klok

06:00-09:00 Piek mannelijk testosteron. Melatonineproductie stopt, beste tijd om te ontwaken. Slechte tijd voor inspanning.

09:00-12:00 Piek stresshormoon cortisol. Maximale alertheid, beste tijd om te werken. Korte termijngeheugen op zijn best.

12:00-15:00 Toename maagactiviteit, omdat je hebt gegeten of je biologische klok verteld dat het etenstijd is. Na de lunch daalt alertheid kort.

15:00-18:00 Piek kerntemperatuur lichaam. Hart- en longcapaciteit optimaal. Spieren 6% sterker dan rest van de dag. Beste tijd voor fysieke inspanning.

18:00-21:00 Verbetering intuïtief denken. Vertering zware maaltijden minder effectief. De lever kan echter alcohol beter verwerken dan bij de lunch.

21:00-00:00 Afname natuurlijk licht stimuleert melatonine-productie. Kerntemperatuur lichaam daalt. Beste tijd om naar bed te gaan.

00:00-03:00 Piek melatonine-spiegel. Ingewanden op non-actief voor de nacht. Aandachtsboog minimaal. Hersenen ordenen en bewaren herinneringen.

03:00-06:00 Kerntemperatuur laag en herstel lichaam.

Al langere tijd een verstoorde nachtrust?

Dat is best oppassen. Je pleegt hiermee een stuk roofbouw op jezelf en komt mogelijk in een vicieuze cirkel van spanningen en slecht slapen terecht. Het één heeft meestal met het ander te maken. Heb je bijvoorbeeld geen stress meer. Dan houdt het stresshormoon cortisol je niet meer wakker, want het volgt z’n natuurlijke ritme en kan het slaaphormoon melatonine z’n werk doen, waardoor je lekker slaapt.

Maak een afspraak en dan is het ’s avonds heerlijk slapen.

Deel dit Bericht